- Ürün Özellikleri
- Ödeme Seçenekleri
- Teslimat & İade
- Yorumlar
- Tavsiye Et
-
ÇAVDAR UNU
Çavdar buğdaygiller ailesinden bir tahıl bitkisidir. Görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre çok uzun ve incedir. Çoğunlukla ekmeklik un ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Çavdar unu çavdar tahılının öğütülmesi ile elde edilen bir un çeşididir. Çavdar buğday gibi rüşeym, kepek, endosperm gibi ayrılması zor olduğundan genellikle her şeyiyle bütün olarak öğütmektedir. Bundan dolayı çavdar unu , normal beyaz una(buğday unu) göre besin değerleri açısından oldukça zengindir.
Tarihi nerelere kadar uzanır ?
Tarihi orta çağa kadar uzanır. M.Ö. 6500 yıllarında Asya’da yetiştirildiği bilinmektedir.
Nerelerde yetişir?
Dünyada en fazla Rusya ve Almanya’da , ülkemizde ise Kayseri, Niğde, Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Konya’da yetiştirilmektedir.
Faydaları nelerdir ?
Tahıllar içerisinde, içerisinde en çok çözünür diyet lif bulunduran ve doyurucu olan çavdardır. Bağırsakları çok güzel çalıştırır. Obezite riskini minumuma indirir. En düşük glisemik indekse sahip çavdar ekmeğidir. İçerisinde niasin olduğundan dolayı kasların güçlenmesine fayda sağlar. Eski pehlivanlar güçlerini artırmak amacıyla çavdar(unu) tüketmişlerdir. İçerisinde bol lif olduğu için sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir.
İçerisinde neler vardır ?
İçerisinde lif, protein, kalsiyum, potasyum, demir, çinko, magnezyum, B1, B6, B12 vitaminleri ve folik asit açısından oldukça zengindir. Ekmek dahil tam buğday ununun kullanıldığı her yerde kullanılır.
Nerede Kullanılır?
Ekmek yapımında buğdaydan sonra en çok kullanılan undur.
*Ekmek yapımı
*Kek çeşitleri
*Kurabiye ve bisküviler
*Pizza pide vb.
*Muhallebiler
Raf ömrü ne kadardır ?
Raf ömrü 1 yıldır.
Besin özellikleri nelerdir?
Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için Enerji 329 kcal Yağ 1,2 g - Doymuş Yağ 0,2 g Karbonhidrat 70,1 g - Şekerler 1,1 g Protein 6,4 g Tuz 0 g Lif 6,5 g ÇAVDAR EKMEĞİ
Malzemeler
· Yarım kg saf çavdar unu(ingro çavdar unu)
· Ekşi çavdar unu mayası( yoksa yaş maya)
· Su
· Tuz
Yapılışı
Maya su ile çözdürülür. Çavdar unu, maya tuz ve suyu karıştırıp, hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurulur. Üzeri bir bezle kapatılarak mayalanması sağlanır. Mayalanma bitince fırında uygun sıcaklıkta (200 derece) pişirilir
Afiyet olsun